Camper Waterfilter: Zo kies je het juiste waterfiltersysteem

verschillende soorten waterfilters

Als je met je camper op pad gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende schoon drinkwater bij je hebt. Tijdens het kamperen kun je namelijk niet altijd rekenen op schoon drinkwater in de buurt. Gelukkig zijn er verschillende soorten waterfiltersystemen beschikbaar die je kunt gebruiken om veilig en schoon drinkwater te verkrijgen tijdens je reizen. In deze blog zullen we de meest gebruikte soorten camper waterfilter systemen toelichten. Vervolgens kun je zelf bepalen welk systeem het beste past bij jouw behoeften.

Is dit onderdeel voor jou een stap te ver en ben je nog opzoek naar hoe je een watervoorziening in jouw camper installeert? Lees dan onze blog Watersysteem Camper.

Deze blog is als volgt opgebouwd:

Waarom een camper waterfilter gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van een waterfilter aangeraden is in een camper:

    • Veiligheid: Het is belangrijk om schoon en veilig drinkwater te hebben tijdens het reizen in een camper. Een waterfilter kan helpen om onzuiverheden en verontreinigingen in het water te filteren, waardoor het drinkwater minder schadelijk wordt voor je gezondheid.
    • Smaak: Ongefilterd water kan soms een vieze smaak hebben, afhankelijk van waar het vandaan komt. Een waterfilter kan helpen om de smaak van het water te verbeteren.
    • Onderhoud: Het gebruik van een waterfilter kan helpen om de levensduur van de waterleidingen en -apparatuur in je camper te verlengen. De verontreinigingen uit het water worden gefilterd die corrosie en slijtage kunnen veroorzaken.
    • Milieu: Door een waterfilter te gebruiken in plaats van wegwerpflessen water te kopen, wordt er minder plastic afval geproduceerd wat uiteraard gunstig is voor het milieu. 

Kortom, het gebruik van een waterfilter in een camper kan bijdragen aan een veiligere, smakelijkere, gezondere en meer milieuvriendelijke manier van reizen.

De verschillende soorten waterfilter systemen

Het filteren van water gebeurt in verschillende stappen, ook wel filtratiefasen genoemd. Gewoonlijk worden in de eerste filtratiefase de grofste deeltjes, zoals zandkorrels, uit het water gefilterd. Vervolgens worden steeds fijnere deeltjes uit het water verwijderd, waardoor uiteindelijk zelfs bacteriën en virussen worden uitgefilterd. Elk waterfilter heeft zijn eigen filtereigenschappen. Het is daarom gebruikelijk om meerdere aaneengesloten soorten waterfilters te gebruiken. Dit is echter niet altijd nodig, aangezien fabrikanten vaak hun waterfiltersystemen verkopen die bestaan uit een samenstelling van verschillende soorten waterfilters, ook wel composietfilters genoemd. In het algemeen geldt dat hoe meer filtratiefasen een waterfiltersysteem heeft, hoe effectiever het is in het verwijderen van verschillende soorten verontreinigingen uit het water. Afhankelijk van onder meer je wensen, de herkomst van het water, de mate van verontreiniging en je budget kun je beslissen welk type waterfilter(s) je nodig hebt. We noemen en beschrijven nu de meest gebruikte typen camper waterfilters.

Mechanische- / sedimentfilters

Mechanische waterfiltersystemen (ook wel sedimentfilters genoemd) werken door het water door een fijnmazig filter te laten lopen, waardoor relatief groot vuil wordt verwijderd. Deze filters zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken, maar ze zijn niet effectief in het verwijderen van bacteriën en virussen. Het is belangrijk om het filter regelmatig te vervangen om de beste resultaten te behalen.

Als sedimentfilter raden wij een herbruikbare sedimentfilter aan. Deze bestaat uit degelijke materialen en is gemakkelijk aan te sluiten op het watersysteem in jouw camper. Het ingebouwde filter element is uitneembaar en kun je met water schoonspoelen wanneer dit nodig is. Ook bestaan er sedimentfilers die bestaan uit polypropyleenschuim die je in een passend element kunt plaatsen. Mocht je sowieso voor een ander soort waterfilter gaan die we in de volgende paragraven beschrijven, dan is een los sedimentfilter misschien niet nodig. Vaak worden sedimentfilters namelijk geïntegreerd in de eerste filtratiefase van het waterfiltersysteem.

sedimentfilter

Herbruikbare sedimentfilter

Koolstoffilters

Koolstoffilters worden gebruikt om chloor, organische verontreinigingen en onaangename geuren uit het water te verwijderen. Deze filters zijn doorgaans echter niet effectief in het verwijderen van bacteriën en virussen, dus het is belangrijk om ze te combineren met een ander type filter om veilig drinkwater te verkrijgen. Verder in deze blog meer over de mogelijkheden om bacteriën en virussen wel te kunnen filteren. Koolstoffilters zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken.

Frizzlife

Frizzlife staat bekend om het produceren van effectieve en betaalbare oplossingen als het gaat om waterfiltersystemen. Zo produceren ze verschillende soorten waterfilters, elk met zijn eigen specifieke eigenschappen. De Frizzlife MK99 is een eenvoudig koolstoffilter gecombineerd met een sedimentfilter met erg veel positieve beoordelingen. Wil je voor een meer geavanceerder waterfiltersysteem gaan die bestaat uit meer filtratiefasen (6 fasen), dan kun je overwegen om voor de Frizzlife SP99 te gaan. De SP99 levert de fabrikant zelfs inclusief een kwalitatieve kraan.

Waterdrop

Een ander bekend waterfilter merk is Waterdrop. De Waterdrop 10UA is net als de Frizzlife waterfilters gemakkelijk aan te sluiten op het watersysteem in jouw camper. Het waterfilter van Waterdrop kan zelfs tot circa 30.000 liter water filteren voordat deze vervangen moet worden.

Keramische filters

Keramische filters werken door het water door een keramisch filterelement te laten lopen, waardoor vuil en bacteriën worden verwijderd. Deze filters zijn wat prijzig, maar ze zijn effectief in het verwijderen van de meeste soorten bacteriën en virussen. Het is belangrijk om het filterelement regelmatig schoon te maken om de beste resultaten te behalen.

De keramische filterelementen kunnen gemonteerd worden in een speciale roestvrijstalen emmer of, als je een beetje handig bent, in een zelf gemaakte bak. Het water gaat door het keramische filtermateriaal en komt onder het filter door het gat er uit.

Kies je voor dit systeem, zorg er dan voor dat je een sedimentfilter en koolstoffilter vóór het keramische waterfilter installeert. Hierdoor garandeer je een zo lang mogelijke levensduur van het filter.

Keramisch waterfilter elementen

Keramische waterfilters

UV-filters

UV-filters gebruiken ultraviolet licht om bacteriën en virussen in het water te doden. Deze filters zijn net als de keramische waterfilters vrij duur, maar ze zijn zeer effectief in het verwijderen van bacteriën en virussen. Het is belangrijk om te weten dat UV-filters alleen effectief zijn tegen levende organismen en geen effect hebben op andere soorten verontreinigingen in het water. Het is daarom bij het gebruik van UV-filter, net als bij keramische filters, aangeraden om gebruik te maken van een sedimentfilter en koolstoffilter vóór de UV-filter.

Het UV-filter die we aanraden werkt met een 16 Watt voeding en is net als de sediment- en koolstoffilters gemakkelijk aan te sluiten op het watersysteem in jouw camper. Het UV-filter heeft zowel aan de in- en uitgang een 1/2 inch aansluiting. Zoals de fabrikant aanraadt, is het goed om het UV-filter uit te schakelen als je voor langere tijd geen gebruik maakt van jouw watersysteem. Dit is vanwege het stroomgebruik en het waarborgen van een lange levensduur van de UV lamp.

UV waterfilter

UV-waterfilter

Omgekeerde osmose filters

Omgekeerde osmose (RO / Reverse Osmosis) waterfilters zijn zeer effectief in het verwijderen van bijna alle soorten verontreinigingen uit het water. Zo filteren dit soort waterfilters bacteriën, virussen, zware metalen en chemicaliën. Omgekeerde osmose-systemen bestaan vaak uit meerdere filters en componenten, waaronder sedimentfilters om grotere deeltjes en sedimenten te verwijderen, één of meer koolstoffilter(s) om geuren en smaken te verwijderen, en een omgekeerde osmose-membraan om de kleinste deeltjes en verontreinigingen te verwijderen.

Dit soort waterfiltersystemen zijn relatief eenvoudig te installeren en vereisen meestal geen elektriciteit. Hierdoor zijn ze ideaal zijn voor gebruik in campers en caravans. Ze vereisen echter wel regelmatig onderhoud, zoals het vervangen van filters en het schoonmaken van het membraan. Hierdoor blijven de filters effectief werken.

Een kwalitatief en zeer goed beoordeelde omgekeerde osmose systeem is de iSpring RCC7AK. Dit waterfiltersysteem bestaat uit een 6-traps waterfiltratie bestaande uit: 3 voorfilters (PP-sedimentfilter, Koolstof-KDF-filter (GAC) en een Koolstofblokfilter (CTO)). Deze voorfilters verwijderen grote verontreinigingen en beschermen het RO-membraan tegen chemicaliën zoals chloor en chloraminen. Het hart van het systeem is het omgekeerde osmosefilter (RO), dat verontreinigingen tot een grootte van 0,0001 micrometer filtert. De poriën van dit filter zijn zo klein, dat eigenlijk alleen watermoleculen door dit filter kunnen stromen. Een fijn GAC-filter zorgt voor de laatste polijstmiddel en het alkalische remineralisatiefilter herstelt gezonde mineralen en een natuurlijk alkalisch evenwicht en zorgt tegelijkertijd voor een natuurlijkere smaak.

Omgekeerde osmose waterfilter

iSpring RCC7AK

Al met al is dit omgekeerde osmosefilter een hele goede optie als je voor het complete pakket wilt gaan. Het filter is relatief duur, maar dan weet je wel zeker dat je schoon en gezond drinkwater hebt in je camper, ongeacht in welk land je verblijft.

De waterkwaliteit van populaire vakantielanden in Europa

Zoals eerder benoemd, is het onder andere afhankelijk van de waterkwaliteit om te beslissen welke waterfilters je nodig zult hebben. We hebben hieronder de algemene waterkwaliteit van het leidingwater voor je omschreven van verschillende populaire vakantielanden in Europa. Hiermee kun je hopelijk een welkoverwegen keuze maken in welke waterfilters jij nodig hebt.

camper waterfilter voor schoner drinkwater

Let wel op! De kwaliteit van het leidingwater in Europese vakantielanden kan variëren per regio. Het is daarom altijd een goed idee om jezelf te informeren over de kwaliteit van het drinkwater in het land en regio waar je naartoe gaat. Ook al is de algemene waterkwaliteit in het land goed, kan het voorkomen dat je tijdens het reizen met een camper gebruik maakt van openbare watertappunten of water uit onbekende bronnen. Hierdoor loop je onafhankelijk van het land waarin je reist het risico om besmet te raken met bacteriën, virussen, chemicaliën en andere verontreinigingen.

Nederland, België en Duitsland

Los van het feit dat je vrijwel altijd wel een risico loopt op verontreinigd water door bacteriën, virussen, chemicaliën en andere verontreinigingen wordt de waterkwaliteit in Nederland, Duitsland en België over het algemeen als goed beschouwd. Het water heeft geen chloor smaak in tegenstelling tot andere Zuid-Europese landen.

Frankrijk

Frankrijk heeft over het algemeen een goede waterkwaliteit, maar er kunnen lokaal verschillende problemen voorkomen, bijvoorbeeld met nitraatverontreiniging of lood in oude leidingen. Het is daarom aan te raden om je te informeren en eventueel een geschikt waterfilter te gebruiken.

Spanje

In de meeste delen van Spanje is de waterkwaliteit goed en voldoet het drinkwater aan de EU-normen. In sommige gebieden met een sterke aanwezigheid van landbouw en industrie, zoals delen van Andalusië, kan er echter sprake zijn van verontreinigingen. Het is daarom aan te raden om een waterfilter te gebruiken voordat het gedronken wordt. In sommige delen van Spanje kan het leidingwater een sterke chloorsmaak hebben. Dit is omdat chloor wordt gebruikt om het water te desinfecteren. De chloorsmaak komt vooral voor in de zomermaanden, wanneer de vraag naar water hoog is.

Portugal

Over het algemeen heeft Portugal een goede waterkwaliteit en voldoet het aan de EU-normen voor drinkwater. Het kraanwater in Portugal is over het algemeen veilig om te drinken, vooral in de grote steden en toeristische gebieden. Er zijn echter enkele uitzonderingen waar de waterkwaliteit minder goed kan zijn, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden of kleine dorpen met een oude infrastructuur. In sommige gebieden, met name in het zuiden van Portugal, kan het water een sterke chloorsmaak hebben.

Italië en Griekenland

Italië en Griekenland hebben een goede waterkwaliteit, maar er zijn enkele gebieden waar de kwaliteit minder goed is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in de buurt van industriegebieden, drukbezochte toeristische plaatsen of in gebieden waar de infrastructuur minder goed is. Het is daarom verstandig om altijd voorzichtig te zijn en eventueel een waterfilter te gebruiken.

Onze eigen ervaring

We hebben ruim twee jaar in onze eerste camper gereisd in Zuid-Europa en Marokko. Zonder water filter systeem. In sommige regio’s van Zuid-Europese landen was de chloorsmaak in het water sterk aanwezig en los van de chloorsmaak is de kans altijd aanwezig dat je schadelijke stoffen binnen krijgt zoals medicijnresten en zware metalen. In Marokko wordt het hoe dan ook afgeraden om het leidingwater te drinken vanwege de kans op alle mogelijke aanwezige verontreinigingen in het water. Hier waren we dus altijd afhankelijk van fleswater met als resultaat: heel veel plastic afval.

Zoals je dus misschien al wel verwacht: in onze tweede camper hebben we een uitgebreid waterfilter systeem geïnstalleerd. Hierdoor drinken we altijd gefilterd water, zelfs in Nederland. 

Al met al is een waterfilter een slimme en verstandige aanvulling op jouw Camper Watersysteem. We hopen je met deze blog te helpen als het gaat om het kiezen van de juiste camper waterfilter. Heb je hier nog vragen over? Stel ze gerust onderaan deze blog en we denken graag mee! Heb je nog professioneel advies nodig van experts op het gebied van waterfiltersystemen? Neem dan contact op met bijvoorbeeld WaterFilterExpert.nl.

In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.

Een reactie op “Camper Waterfilter: Zo kies je het juiste waterfiltersysteem

  1. Albert van Egdom zegt:

    Beste heer/mevrouw.
    Ik heb een Mercedes-Benz 207d camper uit 1979.
    Deze heb ik geërfd van mijn vader.
    Hij was bezig om de camper op te knappen maar werd tussentijds ziek en is in 2021 overleden.
    Mijn vraag is.
    Als ik de waterkraan laat lopen komt het water uit de gootsteen er buiten langs de afvoer pijp uitlopen.
    Er hangt ook een soort van afvoerslang aan.
    Wat kan ik doen zodat het water niet op de grond loopt.
    Er lijkt ook een vuilwatertank achteraan te zitten maar is in alle aansluitingen al voorzien van slangen.
    Groetjes van Albert van Egdom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee akkoord gaat.