11 punten die jou helpen te bepalen welke bus het beste is voor jouw camper
Het uiterlijk van de bus
Hoe wil je dat je camper er uit ziet? Ben je van de charme van de oldtimers of ben je van het strakke en nette van de modernere bussen? Dit is natuurlijk helemaal persoonsafhankelijk maar kan je al wel een goede richting geven bij de zoektocht naar jouw bus.
Een oldtimer camper, Mercedes LF408G
- Oldtimers
- Geen wegenbelasting wanneer het voertuig +40 jaar oud is
- Veel van de bus is mechanisch, dus als je een beetje handig bent kun je zelf veel problemen oplossen
- Meer charme (blijft persoonsafhankelijk)
- Minder zuinig in brandstofverbruik
- Modernere voertuigen
- Over het algemeen betrouwbaarder
- Zuiniger in brandstofverbruik
- Wegenbelasting o.b.v. gewicht voertuig
- Minder eenvoudig voor het zelf oplossen van problemen
Een vaak gebruikte ‘modernere’ bus als camper, de Fiat Ducato
Wil je een bus die rijdt op benzine of diesel?
Het kan zijn dat je op voorhand al een sterke wens hebt voor een bus die rijdt op benzine of juist op diesel. Benzine voertuigen zijn minder vervuilend, maar diesel voertuigen goedkoper in de brandstofkosten. Er zijn nog veel meer voor- en nadelen te noemen van beide soorten voertuigen. In een andere blog gaan we in op de grote verschillen tussen benzine en diesel bussen.
Hoe lang ga je er mee op reis?
Wil je een camper voor de weekendjes weg in Nederland of ben je van plan om grote reizen te gaan maken? Dit bepaald hoe lang achtereenvolgend je in je camper gaat leven. Een weekendje weg is prima vol te houden in een kleine bus, maar voor langere tijd wordt dat toch wel anders. Dit hangt natuurlijk samen met de hoeveelheid medereizigers die mee gaan.
Met wie ga je er mee op reis?
Ga je er alleen mee op pad, met je partner of met de hele familie? Gaan er daarnaast ook huisdieren mee? Een hond kan namelijk ook zeker wat ruimte in nemen, dus het is goed om daar nu over na te denken als je nadenkt over welke bus voor jou geschikt is om een camper van te bouwen. Als er veel personen/dieren mee gaan, is het te overwegen om voor een grotere en zwaardere bus te gaan. het kan zijn dat je hier een C-rijbewijs voor nodig hebt.
Ben je bereid een C rijbewijs te halen, zodat je voor de grotere bussen kunt gaan?
Als je nu al weet dat je een grotere bus nodig hebt die na het ombouwen tot camper zwaarder zal zijn dan 3500 kg, dan heb je een C-rijbewijs nodig. Dit rijbewijs wordt ook wel het vrachtwagen rijbewijs genoemd. Het voordeel hiervan is dat de kosten van dit soort bussen over het algemeen vaak lager liggen dan bussen die lichter zijn dan 3500 kg (met uitzondering van de bus van de afbeelding hiernaast…). Dit ligt aan het feit dat minder mensen een C-rijbewijs hebben en zo’n voertuig mogen besturen.
Naar welke landen / klimaten wil je gaan met je camper?
Ben je bijvoorbeeld met je partner en heb je een relatief klein busje in gedachte (een VW transporter formaat bijvoorbeeld)? Dit moet prima kunnen, als je vooral naar warmere landen gaat met de camper zoals Spanje en Portugal. In dit soort landen leef je toch over het algemeen vaak buiten dus aan ruimte heb je dan geen gebrek. Natuurlijk schijnt ook daar de zon niet continu en kan het wel eens een paar dagen achter elkaar regenen. Tsja dan wordt zo’n busje toch wel heel erg klein… Maar die aantal dagen alleen maar binnen zitten zijn nog wel te overzien!
Hoeveel geld wil je uitgeven aan je bus?
Niet onbelangrijk, wat is je budget? De kosten van een bus hangt onder andere af van het bouwjaar, de staat waarin het verkeerd (veel roest of niet?), de kilometerstand en het model.
De inrichting: heb je al nagedacht over hoe je de bus wilt inrichten?
De inrichting die je misschien al in gedachte hebt kan je richting geven in de soort bus die je zoekt. We geven hierbij graag onze mening omdat we nu al ruim ervaring hebben met het leven in een camper.
Wil je het bed in de breedte van de bus plaatsen?
Wanneer het mogelijk is om het bed in de breedte te plaatsten, raden wij dit zeker aan. Je bespaart daarmee namelijk veel inrichtingsruimte. Ook al kom je een paar cm lengte te kort, raden we het alsnog aan. Een beetje diagonaal in bed liggen hebben wij nooit als vervelend ervaren, maar dit is natuurlijk heel persoonlijk.
Het bed in de breedte van de camper
Wil je kunnen staan in je camper?
Een bus met stahoogte raden wij aan! Al blijft dit natuurlijk altijd persoons afhankelijk. In onze eerste camper konden wij niet rechtop staan en na een paar jaar er in geleefd te hebben was dit een absolute must voor onze tweede camper. Wanneer je niet van plan bent om voor langere tijd in je bus te gaan wonen, maar voor kortere periodes op pad bent, kan een bus zonder stahoogte juist ook fijn en klein zijn. Het hangt natuurlijk ook af van de landen (en klimaten) waar je naar toe wilt. Wij reden voornamelijk de zon achterna en leefden grotendeels buiten waardoor het niet hebben van stahoogte juist weer minder erg was.
Wil je de voorstoelen draaibaar kunnen maken?
Is er genoeg ruimte om de voorstoelen te kunnen laten draaien met een draaiplateau en ben je opzoek naar een voertuig van voor 1998? Dan mag je draaistoelen in je bus maken die met grote kans worden goedgekeurd door de RDW. We raden dit dan ook sterk aan. Door draaistoelen te maken in je camper maak je super efficiënt gebruik van de ruimte in je bus. Lees meer over de regelgeving en het maken van draaistoelen in de camper.
Draaistoelen in de camper
Huur een camper!
De bovenstaande punten zijn dingen waar je over kunt sparren, brainstormen en nadenken. De punten kunnen je een richting geven bij de zoektocht naar de bus die voor jou geschikt is om een camper van te bouwen. Echter, welke bus voor jou geschikt is kom je het beste achter door een keer een camper te huren.
Huur een camper bij bijvoorbeeld Goboony voor een weekendje weg of kleine vakantie. Goboony is een platform waarop iedereen zijn of haar camper kan verhuren. Je hebt persoonlijk contact met degene van wie de camper is en zo kun je gemakkelijk een afspraak maken voor een proefrit. Bevalt de camper? Dan kun je ermee op pad. Op deze manier voel je het beste aan of de camper groot genoeg voor jou is. De inrichting kun je dan ook meteen aanvoelen. Is de inrichting niet te krap? Is het bed lang genoeg? Zitten er genoeg kastjes en lades in om je spullen weg te werken en waar in de camper kan je ze het beste opbergen? Rijdt de bus fijn? Zo zijn er nog talloze punten waar je pas achter komt zodra je in een camper leeft.