Camper Accu Opladen met Walstroom: Van 230 naar 12 Volt

camper accu opladen met walstroom - cee invoerdoos

Het kenmerkende luikje welke is ingebouwd in de buitenwand van een camper. De CEE invoerdoos. Hiermee koppel je je camper aan de walstroom paal van een camping of aan een normaal stopcontact. Oftewel: Je kan je camper accu opladen met walstroom. Deze voorziening is altijd handig wanneer de zon niet genoeg schijnt en de zonnepanelen te weinig energie opwekken om je camper accu op te laden.

Het blijft echter niet bij de CEE invoerdoos, want welke installaties zitten er allemaal achter die CEE invoerdoos waarmee de huishoudaccu uiteindelijk wordt opgeladen? Hoe houd je dit systeem veilig? Bovendien moet de 230 Volt wisselspanning omgezet worden naar 12 Volt gelijkspanning voor je huishoudaccu, hoe werkt dat? In deze blog lees je welke voorzieningen en installaties je nodig hebt voor het veilig opladen van je huishoudaccu met behulp van walstroom.

Wil je het installeren van elektrische voorzieningen in jouw camper liever uitbesteden? Wij adviseren, stellen samen en installeren de elektriciteit in jouw camper op locatie door heel Nederland. Lees meer of neem contact op!

De blog bestaat uit het volgende:

Is dit niet de blog die je op dit moment zoekt? 

<< Voorgaande blog

Volgende blog  >>

Waarom de camper accu opladen met walstroom?

Het is aan te raden en handig om een walstroom oplaad voorziening te hebben in je camper. Helemaal als je geen zonnepanelen op je camper wilt, moet de huishoudaccu regelmatig bijgeladen worden (het installeren van zonnepanelen raden we trouwens wel echt aan mocht je off grid willen staan).

Wordt de huishoudaccu dan niet steeds opgeladen tijdens het rijden, zal je misschien denken. Nou dit is afhankelijk van welk systeem je gebruikt voor het opladen van je accu tijdens het rijden. Maak je gebruik van een eenvoudige accuscheider? Dan kan je huishoudaccu nooit volledig (dus 100%) worden opgeladen. De accuscheider voorziet de huishoudaccu niet van die benodigde laadspanning om de accu volledig op te kunnen laden.

Om bovenstaande redenen is een walstroom voorziening aan te raden. Zo nu en dan is het goed om je huishoudaccu weer 100% op te laden. Dat is goed voor de accucellen en zo wordt de levensduur van je accu verlengd. Altijd goed!

Hoe werkt het opladen van de camper accu met walstroom?

Zoals je misschien al wel weet, wordt meestal het elektrische systeem in een camper een 12 Volt gelijkspanning systeem. Ga je stroom van een laadpaal op de camping gebruiken, walstroom dus, dan maak je gebruik van 230 Volt wisselspanning. De 230 Volt wisselspanning moet omgevormd worden naar een correcte laadspanning voor je 12 Volt huishoudaccu om deze vervolgens te kunnen opladen.

In onderstaande schematische tekening laten we de aansluiting en werking van walstroom opladen zien in schematische weergave.

Stroomschema camper accu opladen met walstroom

Stroomschema tekening camper accu opladen met walstroom Chili Camper

Welke onderdelen heb je nodig?

We benoemen nu alle onderdelen die je nodig hebt, inclusief montage tips. Als volgorde houden we de volgorde aan van het systeem: van de walstroom paal tot de huishoudaccu. De nummers van de schematische tekening zie je terug in de tekst.

Energiebron: Walstroom paal of stopcontact

We beginnen bij de energiebron waar je de energie vandaan krijgt (1). Dit kunnen walstroompalen zijn of gewoon het welbekende stopcontact die je thuis ook hebt. Walstroom palen zijn vaak te vinden op campings. Dit zijn paaltjes met (blauwe) aansluitingen die voldoen aan Europese afgesproken normen. De kabels die je hierop aansluit, worden CEE kabels of ook wel Eurostekkers genoemd. Naast de walstroompaal, kun je dus ook gebruik maken van een ‘normaal’ stopcontact. Je hebt hier alleen wel een adapter voor nodig. 

CEE kabel

Om aan te kunnen sluiten op de walstroom paal op de camping heb je een kabel nodig met een CEE aansluiting. Een CEE kabel (2). Deze kabels worden gebruikt met 230 Volt spanning, dus bestaan uit een 3 aderige kabel. Over het algemeen worden kabels gebruikt van 3x1,5 mm² of 3x2,5 mm². Meestal zit je met een kabel van 3×1,5 mm² al ruim aan de veilige kant. Bereken dit altijd van te voren met de rekentool van OmniCalculator. Ons advies is om een CEE kabel met een lengte van zo’n 30 a 40m aan te schaffen. Het komt regelmatig voor dat de walstroom palen op de camping niet in de buurt van je camper staan. We hebben zelf een kabel in gebruik van 30 meter en dat is tot nu toe nog goed gegaan!

camper accu opladen met een CEE kabel

Onze camper aangesloten aan walstroom met een CEE kabel

Optioneel: Adapter CEE naar stekker type-F

Je kunt dezelfde CEE kabel ook aansluiten op een normaal stopcontact. Je hebt hiervoor wel een adapter nodig. De adapter die je hiervoor nodig hebt is een CEE stekker naar stekker type F adapter.

CEE invoerdoos

De andere kant van de CEE kabel kun je (ont)koppelen aan de CEE invoerdoos (3). De CEE invoerdoos monteer je in de camper op een voor jou logische plek. Meestal wordt deze in de wand van de bus gemonteerd. Sommigen monteren hem onder de bus, of onder de motorkap. Het maakt eigenlijk niet uit, zolang je er maar voor zorgt dat je het netjes en waterdicht kan installeren. Maak hierbij gebruik van blijvend flexibele afdichtende lijmkit zoals de bekende Sikaflex 521.

camper accu opladen met walstroom - cee invoerdoos

Dubbelpolige Aardlekschakelaar

Na de CEE invoerdoos komt de aardlekschakelaar (5). De aardlekschakelaar bouw je binnen in de bus. Een aardlekschakelaar werkt als beveiliging van het 230 Volt systeem. Het spanningsverschil tussen de ingaande en uitgaande spanning wordt steeds gemeten. Zijn deze spanningen gelijk, dan werkt alles zoals het hoort. Wordt hier een verschil gemeten, dan betekend dit dat er spanning ‘lekt’ naar het carrosserie of een persoon. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Een aardlekschakelaar onderbreekt het circuit als er al een (klein) verschil wordt gemeten van 30 mA zodat het carrosserie of de persoon niet onder stroom kan gaan staan. Maar hoe sluit je de aardlekschakelaar aan? En wat doe je met het ‘aarde’ draad? Zie de volgende paragraaf…

3-Aderige kabel voor 230 Volt

De CEE invoerdoos wordt met een 3 aderige kabel (met gevlochten kern) aangesloten op de aardlekschakelaar. De drie kabels heten aarde (4a), fase (4b) en nul (4c). De minimale kabeldikte kun je berekenen met deze rekentool. Vaak zit je met een kabeldikte van 1,5 mm² al meer dan goed en veilig.

Fase en Nul draad aansluiting

Eigenlijk wordt alleen de fase en nul draad onderbroken door de aardlekschakelaar, zoals je kunt zien in de schematische tekening.Deze verbinding loopt vervolgens door naar de Acculader/Omvormer. Over de aansluiting van de aarde draad verschillen de meningen enorm. Moet deze wel aan het chassis worden aangesloten, of niet?

Aarde draad aansluiting

Wat zou er gebeuren als er een fase draad in je camper contact maakt met het chassis? Dan zou je hele chassis onder spanning komen te staan. Als je dan vanaf buiten de handgreep van de bus vast pakt, geleid je de spanning naar de grond (gevaarlijk dus). Bij ons is de kans dat dit gebeurt klein, maar het meest aannemelijk dat dit gebeurt ergens bij het 230 Volt systeem vanaf buiten (walstroom) tot de Acculader / Omvormer. 

Om deze reden is het verstandig om het aarde draad aan het chassis te bevestigen en deze tegelijkertijd door te laten lopen met de walstroom aarde aansluiting, zoals te zien is in het stroomschema. Maakt een fase draad nu contact met het chassis, wordt de spanning via het chassis op aarde gezet. Hierdoor wordt de aardlekschakelaar meteen geactiveerd en onderbreekt deze de stroomkring.

Disclaimer: Wij zijn nergens voor aansprakelijk als er schade/letsel wordt veroorzaakt bij het foutief aanleggen of gebruiken van de elektrische voorzieningen. Voel je je na het lezen van onze blogs niet zeker als het gaat om het aanleggen van elektriciteit? Dan raden we het aan om iemand om hulp te vragen die hier ervaring mee heeft.

Acculader (/Omvormer)

We hebben nu 230 Volt spanning in de camper dat omgevormd moet worden naar een correcte laadspanning van de 12 Volt huishoudaccu. Daar heb je een acculader voor nodig. De acculader (6) kan vervolgens de accu opladen met walstroom met een correcte laadspanning dat geschikt is voor 12 Volt. In bulk modus is dit een laadspanning van rond de 14,4 Volt (afhankelijk van de acculader). 

Tip: Sommige acculaders hebben ook een ingebouwde omvormers functie (van 12 naar 230 Volt) zodat je 230 Volt spanning in je camper kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van je laptop en elektrische tandenborstel en het gebruiken van zwaarder keuken apparatuur. 

Meer lezen hoe je nu de juiste acculader/omvormer kiest die hoort bij jouw huishoudaccu? In andere blogs gaan we dieper in op Camper Acculaders en Camper Omvormers.

camper accu opladen met walstroom 3 aderige kabel

Aansluiting 3 aderige kabel op stekker acculader

acculader aansluitingen

Victron Multiplus 12/500/20-16 acculader/omvormer

Aansluiting acculader

Oranje ‘AC input’ (7a): de invoer kabel als voeding voor de acculader / omvormer

Zwart ‘AC output’ (7b): de uitvoer kabel van de omvormer naar een stopcontact in je camper

Zwart ‘NEG (-)’ (7c): de negatieve min kabel naar de min pool van de huishoudaccu voor het opladen van de huishoudaccu

Rood ‘POS (+)’ (7d): de positieve plus kabel naar de plus pool van de huishoudaccu voor het opladen van de huishoudaccu

Aarde (7e): OPTIONEEL: Je kunt er voor kiezen om ook je omvormer te aarden. De kans is in ons geval praktisch bijna onmogelijk dat de fase of nul draad na de omvormer het chassis kan aanraken, gezien de volledig houten constructie van het aanrecht. Wij hebben er dan ook voor gekozen om de omvormer niet te aarden.

Aanbevolen Acculaders / Omvormers

Bedenk hoeveel Watt aan vermogen je (tegelijkertijd) gaat gebruiken in je camper die op 230 Volt spanning werken. Dit bepaald uiteindelijk het vermogen die de omvormer functie moet kunnen leveren. Het wattage kun je vinden op het etiket van de laptop lader, koffiezetapparaat, melkschuimer, etc. 

We raden het sterk aan om wat meer te investeren in een goede kwaliteit  acculader / omvormer omdat dit apparaat zorgt voor de levensduur van de huishoudaccu en alle apparaten die werken op 230 Volt. We doen daarom een aanbeveling voor het merk Victron Energy of Ective.

Victron Energy staat bekend om de beste kwaliteit camper apparatuur. Kies je voor Victron, dan kun je ervan uitgaan dat je dit apparaat nooit meer hoeft te vervangen. De Victron Multiplus serie staat bekend om de beste soort acculaders/omvormers. Ective staat ook bekend om het produceren van goede betrouwbare apparaten die beter te betalen zijn. Daarnaast produceert Ective unieke multi-acculaders die erg interessant zijn voor gebruik in campers.

Ective SSI15

ECTIVE SSI15 *

* Vermogen van omvormers functie te selecteren bij de door gelinkte verkoper.

Kabels voor 12 Volt 

Zoals al aangegeven bij ‘Aansluiting acculader‘ wordt een negatieve min (7c) en een positieve plus (7d) kabel aangesloten op de huishoudaccu met elektriciteitskabels. Omdat dit nu een 12 Volt aansluiting is, moet je opnieuw berekenen welke kabel dikte je hiervoor nodig hebt. Kabels die geschikt zijn voor deze aansluiting zijn deze elektriciteitskabels

In de meeste acculaders zit een ingebouwde zekering, maar toch wordt het aangeraden om als onderbreking van de plus kabel een zekering (8) te installeren. Is de maximale laadstroom bijvoorbeeld 20 Ampère, dan is een zekering van 30 Ampère voldoende.

Hopelijk weet je nu hoe je een walstroom oplaad voorziening kunt installeren in je camper. We proberen alles in detail uit te leggen, zodat je vertrouwd aan de slag kunt met deze klus. Hebben we nog iets over het hoofd gezien? Plaats een reactie onderaan deze blog, we reageren zo snel mogelijk en wie weet voegen we het toe aan deze blog!

<< Voorgaande blog

Volgende blog >>

In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.

6 reacties op “Camper Accu Opladen met Walstroom: Van 230 naar 12 Volt

  1. clemens zegt:

    lastig om online te vinden. als de accu met omvormer leeg is en geen 220 v meer kan leveren, bv voor een koelkast wil ik automatisch omschakelen naar netsrroom. hoe kun je dat doen?

    Clemens

    • Freek zegt:

      Hallo Clemens,

      Sommige omvormers hebben een ingebouwde transfer schakelaar (ook wel transfer switch genoemd). Vaak hebben de omvormers van Victron Energy een transfer schakelaar. Die schakelt automatisch tussen de verschillende voedingsbronnen bij een bepaalde stroomsterkte. Kijk dus goed naar de specificaties van de omvormer of deze zo’n schakelaar heeft!

  2. Nick zegt:

    Moet de omvormer ective ssi altijd aan staan wanneer aangesloten op wallstroom? Want de omvormer verbruikt toch ook stroom in standby

  3. Kim van den Berg zegt:

    Klopt het dat uit de omvormer dan 230 komt? Kun je die dan spitsen naar meerdere stopcontacten?
    En als ik ook 12v aansluitingen wil, hoe plaats ik dat in het schema?
    Veder een top site hebben jullie. Zeer informatief. Dank daarvoor

  4. danny roels zegt:

    prachtige site ; de beste die ik tot nu toe gevonden heb. echt overzichtelijk.
    Toch een vraag; Wat zijn de doorsnedes van de kabels tussen alternator en huishoudaccu ?
    Is er een legende bij fig “Stroomschema camper accu opladen met walstroom”

    Iets ander nog; wat is de beste route voor de verbinden van alternator en huishoudaccu ; dit is een dike kabel ; best exterieur ? maar dan moet er een gat in de bodem worden gemaakt. Hoe wordt dat best opgelost?

    • Ada zegt:

      Kan ik de omvormer van 220 naar 12V gewoon laten aanstaan wanneer de camper is aangesloten op het elektriciteitsnet? Of zet ik die beter uit zodra de camper accu’s zijn opgeladen?
      Alvast hartelijk bedankt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee akkoord gaat.