Je hebt misschien al besloten welke apparaten je in je camper wilt installeren. Wil je dat de accu wordt opgeladen tijdens het rijden, met walstroom en zonne-energie (zonnepanelen)? Dit kan allemaal en beschrijven we uitgebreid in de voorgaande blogs, maar hoe ga je de camper elektriciteit aanleggen? Het is geen stekker of USB-kabel welke je van het ene apparaat in de ander steekt. Je bevestigd namelijk eerst kabelogen of kabelklemmen aan de elektriciteit kabels, waarmee je de apparaten vervolgens met elkaar kan verbinden. Maar hoe?
In deze blog leggen we het een en ander uit over het 12 Volt systeem in een camper. Vervolgens vertellen we stap-voor-stap hoe je de apparaten op elkaar aan worden gesloten met elektriciteitskabels, zodat jij aan de slag kan met de zelfbouw van camper elektriciteit.
Ben je nog niet toe aan deze stap? Lees dan onze voorgaande blogs:
Voorgaande blogs
Wil je het installeren van elektrische voorzieningen in jouw camper liever uitbesteden? Wij adviseren, stellen samen en installeren de elektriciteit in jouw camper op locatie door heel Nederland. Lees meer of neem contact op!
In deze blog komen de volgende punten naar voren:
Het 12 Volt systeem
Om te beginnen is het goed om een toelichting te geven op enkele principes van een 12 Volt systeem voordat we overgaan tot het daadwerkelijk aanleggen van camper elektriciteit. Elk stroomschema is anders en die voor in jouw camper waarschijnlijk ook. Het kan dan lastig zijn om aan de hand van een ander stroomschema uit te pluizen hoe het stroomschema van jouw camper elektriciteit er uit moet komen te zien. We leggen daarom uit hoe een stroomschema wordt opgebouwd, zodat je het aansluiten van jouw zelf samengestelde apparaten snapt.
We beginnen bij het ‘hart’ van het elektriciteitssysteem in een camper om dit uit te leggen: de camper accu (ook wel: huishoudaccu of tweede accu genoemd).
Plus en min
Een huishoudaccu heeft net als de startaccu in je bus twee aansluit polen. Een positieve plus en een negatieve min pool. Voor een gesloten stroomkring worden de plus en min polen van apparaten aangesloten op de plus en min polen van je huishoud accu. In de volgende paragraaf lichten we dit toe met schematische tekeningen.
De stroomkring van camper elektriciteit
We nemen als eenvoudig voorbeeld een lampje en leggen het uit met onderstaande afbeeldingen. We beschrijven vervolgens wat we hebben getekend. Goed om te weten: rode kabels worden gebruikt voor positieve plus kabels en zwarte kabels voor negatieve min kabels.
-
Lampje aansluiten op de huishoudaccu
Een lampje heeft net als de huishoudaccu een plus pool en een min pool. Als we nu het lampje willen verbinden met de huishoudaccu dan moet dat als volgt. De plus van de huishoudaccu verbinden we met de plus van het lampje. De min van het lampje verbinden we met de min van de huishoudaccu. Je hebt nu een gesloten stroomkring waardoor je lampje gaat branden (tenzij je accu leeg is natuurlijk…).
-
Lampje met zekering aansluiten op de huishoudaccu
Voor de veiligheid installeren we een zekering in de stroomkring. Als de lamp kortsluiting maakt, zorgt de zekering er voor dat het de stroomkring onderbreekt. Zekeringen worden geïnstalleerd als onderbreking van de positieve plus kabel. Dit zelfde principe geldt voor schakelaars. De schakelaar onderbreekt/verbind (uit/aan) de stroomkring.
-
Lampje op zekeringkast aansluiten
Als we nu meer apparaten willen aansluiten (een ventilator of koelkast bijvoorbeeld) dan zou je voor elk apparaat een aparte zekering nodig hebben. Het aansluiten van de apparaten zoals het beschreven wordt bij afbeelding nummer 2 is dan niet handig.
Een zekeringkast is in dit geval een mooie uitkomst. De zekeringkast beschikt over meerdere aansluitingen zodat meerdere apparaten aangesloten kunnen worden op het elektrisch systeem met elk zijn eigen zekering. Het zal je nu vast opvallen dat de kabels vanaf de accu dikker zijn. Dit moet ook, omdat er nu meerdere apparaten op aangesloten gaan worden. In de volgende paragraaf meer hierover. -
Het chassis van je camper als min pool
In een camper wordt niet alles direct verbonden met de min van de huishoudaccu. Wel indirect uiteraard, anders heb je geen gesloten stroomkring. Het chassis van de bus wordt gezien als één grote min pool (ook wel ‘massa’ genoemd), dus daar wordt voor het gemak bijvoorbeeld de min van je huishoudaccu en de zekeringkast op aangesloten. Het is maar net wat de kortste weg is in de camper.
Materialen camper elektriciteit aanleggen
Hieronder lichten we alle benodigde materialen en het gereedschap toe die je nodig hebt voor het aanleggen van camper elektriciteit.
Als je geen idee hebt waar we het vanaf nu over hebben, no worries! In een volgende paragraaf laten we met foto’s zien wat we bedoelen met de kabels, kabelogen, kabelverbinders en krimpkousen en hoe je deze gebruikt.
Elektriciteitskabels camper
In de blog over basiskennis elektriciteit hebben we het belang van de dikte van de kabels en zekeringen met de juiste grootte toegelicht. Als je de kabeldikte hebt bepaald met de rekentool van LuxaLight dan kun je grofweg een inschatting maken van de totale lengte van de kabels die je nodig hebt.
Kom je er niet uit met het berekenen van de juiste kabeldikte? Laat dan een reactie achter onder aan de blog en we zullen je er mee helpen.
Op Amazon zijn voor een hele goede prijs elektriciteitskabels in diverse diktes en lengtes te verkrijgen van nette kwaliteit.
Op de Amazon pagina kun je de dikte en lengte selecteren van de kabels die je nodig hebt. Dit zijn kabels die geschikt zijn als camper elektriciteitskabels. De kabels zijn leverbaar met een rode of zwarte isolatie buiten laag. De dunnere kabels (0,75 tot 2,50 mm²) zijn leverbaar in sets van rode én zwarte kabels.
Kabelogen of kabelschoenen en krimpkousen
De apparaten in je camper kun je met elkaar aansluiten door gebruik te maken van kabelogen (eerste rij in de afbeelding) of kabelschoenen (tweede rij in de afbeelding), afhankelijk van het apparaat waarmee je wilt verbinden. De kabeloog of kabelschoen bevestig je aan de elektriciteitskabel.
Met een kabeloog zorg je ervoor dat je de kabel bijvoorbeeld op een lampje kunt aansluiten. Voor een geïsoleerde en vaste verbinding tussen de kabeloog en de kabel worden krimpkousen gebruikt. De krimpkousen schuif je er om heen en laat je krimpen door midden van verhitting.
De materialen samengevat:
Voor dunnere kabels:
Voor dikkere kabels:
TIP: voeg de producten toe aan het winkelmandje van de verkoper! Zo zie je meteen de verwachtte verzendkosten, kun je de producten vergelijken en blijven ze toegankelijk via al jouw apparaten.
Gereedschap camper elektriciteit aanleggen
Verder heb je goed gereedschap nodig. Met een striptang strip je een deel van het isolatiemateriaal van de elektriciteitskabel, zodat hier de kabeloog op geschoven kan worden. Met een (hydraulische) krimptang krimp je de kabeloog aan de elektriciteitskabel vast. De krimpkous krimpt bij verhitting. Dit kan prima gedaan worden met een aansteker.
-
- Striptang
- Krimptang voor dunnere kabels (incl. kabelogen set)
- Hydraulische krimptang voor dikkere kabels
- Aansteker (voor het verhitten van de krimpkousen)
De kennis is er, de juiste kabels zijn berekend, de hoeveelheid kabelogen zijn bepaald en de materialen zijn besteld (of al binnen). Dan is het tijd voor de leukste stap, de camper elektriciteit daadwerkelijk aanleggen!
Camper elektriciteit aanleggen
Verbinden elektriciteitskabels met kabeloog (+ stap-voor-stap foto’s)
In onderstaande afbeeldingen laten we zien hoe een kabeloog wordt verbonden met een dunne elektriciteitskabel (1,50 mm²). Voor het verbinden van een kabeloog met een dunne kabel heb je genoeg aan een normale krimptang.
Het bevestigen van een kabelschoen of een andere kabelverbinder op de kabel gaat op dezelfde manier als hoe dit in de afbeeldingen wordt weergegeven.
Voor het verbinden van dikkere kabelogen met dikkere kabels werkt dit principe hetzelfde, alleen heb je voor het klemmen van de kabeloog op de kabel absoluut een grotere krimptang nodig zoals een hydraulische krimptang. Anders kan je de kabeloog nooit fatsoenlijk klemmen om de dikke elektriciteitskabel met de kans dat deze los trilt.
Beschrijving kabeloog bevestigen aan elektriciteitskabel
-
- Kabeloog met juiste diameter en oog diameter
- Eventuele isolatie verwijderen van kabeloog
- Krimpkous knippen met voldoende lengte
- Elektriciteitskabel
- Krimpkous om elektriciteitskabel schuiven
- Kabel strippen met striptang
- Koper draden rondtwisten
- Kabeloog om koperdraden schuiven
- Kabeloog klemmen met krimptang
- Krimpkous naar boven schuiven
- Krimpkous verhitten met aansteker
Aansluiten elektriciteitskabels
Met de kabeloog op de kabel kunnen apparaten met elkaar worden verbonden met behulp van een schroef of een bout (de meest voorkomende aansluiting), afhankelijk van het apparaat.
De kabelschoen op de kabel wordt gebruikt voor verbindingen waarbij de kabelschoen op de aansluiting wordt geschoven, zonder een bout of moer.
Afwerken elektriciteitskabels (+ voorbeeld foto’s)
Dan is het tijd voor de afwerking! Dit is een belangrijke stap, zodat je alles netjes en veilig houdt. Bovendien, als je de camper ooit verkoopt, kunnen anderen beter zien hoe het systeem is aangelegd. Voorkom altijd dat je een spaghetti aan elektriciteitskabels in je bus creëert.
De afwerking en wegwerking van de kabels gaat ongeveer gelijk op met het aanleggen van de kabels. Voor een nette afwerking en wegwerking van de kabels bestaan talloze manieren, het is maar net hoe jij het wilt.
Materialen die vaak worden gebruikt bij de afwerking:
De kabels kun je netjes wegwerken in kabelgoten zoals op deze manier:
Elektrisch systeem in een camper met de kabels weggewerkt in kabelgoten
Foto: woody.the.firetruck
Je kunt er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van kabelgoten, maar om de kabels weg te werken achter een houten plaat. Hierdoor blijft je systeem overzichtelijk en het ziet er netjes uit.
Wil je ook een elektrisch systeem in jouw camper op deze manier? Kijk dan op de Hulp op Maat pagina.
Elektrisch systeem in een camper.
We hopen dat je nu meer zelfvertrouwen hebt in het aanleggen van de elektriciteit in je camper. Heb je vragen? Stel ze vooral onderaan de blog en we helpen je graag!
Voorgaande blogs
In deze blog staan mogelijk affiliate links van externe partijen. Wanneer een aankoop wordt gedaan via de link ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper, zonder extra kosten voor jou.